Category Archives: Privatekonomi

En mental teknik för att uppfylla sin mål

Du har bestämt dig att spela poker med strikt bankroll management, du har bestämt dig för att ägna minst 1 timma åt pokerstudier, du har bestämt dig för att spara mer för att förbättra din privatekonomi. Men efter ett tag så märker du att dina mål är som försvunna i vinden och du återgår till dina vanliga ”lazy ass” rutiner. Finns det något som kan hjälpa dig att hålla dina mål?

Enligt en studie som har gjorts av en viss Gabriele Oettingen och sina kollegor i New York så har det visat sig att ett kontrast tänkande är mest effektiv för att hålla sig till sina mål. Med kontrast tänkande menar man att vi tänker oss en positiv vision där vi har läst vårt problem och uppnått våra mål, kontra med vad som händer om vi inte gör det. Med det tänkandet så ska vi även tänka oss hur det hela ter sig i verkligheten. Vad är det bästa som kan hända oss och det sämsta; och kan vi verkligen uppnå våra mål?

Studien visade att det  tänkandet var det som gav bäst effekt på dom 136 personer som deltog i testet. Försökts personerna delades upp i tre kategorier

  • Positivt tänkande
  • Negativt tänkande
  • Kontrast tänkande

Det var just kontrast tänkandet som gav bäst effekt. Men hade försökspersonerna för låga förväntningar på att klara målen så var det mindre troligt att personen ifråga klarade av det. Dom gjorde mindre planer och tog mindre ansvar. Men kombinerade man detta med en ”reality check”, så var chanserna för framgång större.

Leva i verkligheten
Att ha verklighets koll kan ju låta enklare än vad faktiskt är. Det har visat sig att det egentligen kan vara vissa svårigheter med detta. Främst för att vi egentligen inte gilla att blanda tankar som vi tycker är positiva med negativa tankar. Vi gör vårt främsta för att bara se det positiva. Plötsligt inser vi vad vi måste göra, att det ligger mycket jobb bakom det och verkligheten kan helt plötsligt te sig deprimerande. Eller ännu värre att vi kanske inte alls kan uppnå våra nöt mål.

Om vi inte lyckas med kontrast tänkandet så är tekniken rätt värdelös enligt studien. Vi människor drar oss till att fatta beslut och stannar hellre i fantasilandet där chansen att misslyckas är noll. Genom att framgångsrikt använda av oss av tekniken så tvingar vi oss att fråga om det verkligen är värt att nå mål. Fokusen och energin bli starkare. Ett vagt mål betyder oftast att man inte är ”all-in”, du beslutar dig för att inte riktigt lägga energin på saken. Men då är frågan om du verkligen vill ha det. Tiden vi lägger på våra mål kan inte läggas på andra mål, så vad vill vi ha egentligen?

Så fråga dig själv. Vad vill du verkligen uppnå? Är det värt det? Kan du verkligen göra det? När du vet det, då har du kommit en bit på vägen.

Senaste artiklarna från Bankroll
[list]5, 4[/list]

Investera på börsen 2011

Har du en god privatekonomi och planerar att investera på börsen 2011? Då kan det vara rätt läge enligt Magnus Alfredsson på Privata Affärer. ”Året ser intressant ut för oss aktiägare, men kan också vara lurigt med många faror i vassen”, skriver han i online versionen av tidningen.

Flera av dom stora bolagen ser ut att kunna lyfta sina resultat. Speciellt dom svenska börsbolagen går bra nu och många bedömare är positiva till marknaden.

Här är några punkter som Alfredsson anser aktuella:

  • Eftersläntrare. I den starka uppgången finns det trots allt många aktier som släpat efter märkbart. Det kan till exempel bero på att företagen betraktas som sencykliskt som ABB.
  • Hög direktavkastning. Det finns många aktier som kommer att lämna en fin utdelning för 2010, Betsson (7 procent) är ett exempel, i Electrolux lär det bli extrautdelning mm.
  • Tillväxtbolag. Det finns bolag som verkar på marknader som visar tillväxt även under lågkonjunktur. Tele2 är ett bra exempel med sin ryska del som växer kraftigt.
Samtidigt höjer han en liten varningsflagg . Ser man på perioden mellan 2007 och 2008 fanns det en stark tilltro till marknaden då man trodde att börsen skulle lyfta, men tyvärr infriades detta inte. Dessutom finns det ju en oro kring den Europeiska och Amerikanska ekonomin som kan sätta käppar i hjulet.

Hela artikeln kan ni läsa här: Så investerar du på rätt sätt 2011

Planera din privatekonomi

Din privatekonomi är den viktigaste byggstenen för dig att kunna ägna dig åt spel på ett ansvarsfullt sätt. Utan en sund privatekonomi kommer du förr eller senare få problem att ägna dig åt spel som t.ex. poker, sportsbetting eller casinospel. Först och främst måste du ha koll hur din privatekonomi ser ut innan du kan avgöra om din bankroll och bankroll management för ditt favoritspel är realistisk. Därför anser vi på Bankroll.se att du först planerar och ser över din privatekonomi och hur den ser ut.

Sätt upp en budget
Det finns ett par enkla verktyg du kan använda dig av för att få en bättre översikt över din privatekonomi. En av dom är en årsbudget för dina inkomster, fasta och rörliga utgifter. Skaffa dig en kassabok online eller en vanligt anteckningsblock där du för in dina inkomster och utgifter. Då blir det lättare för dig att se var flödet av pengar går nånstans och du kan få en mer realistisk bild över hur du kan planera din budget. Det kan vara jobbigt för en del att bokföra löpande som ett företag. Men om du t.ex. vill spela poker eller sportsbetting professionellt, så är det ungefär som att driva ett företag och då vill du inte stå utan likvida medel i svåra tider.

Lägga undan pengar
Hur mycket pengar vill du egentligen lägga på spel? Räkna ut max beloppet som kan tänka dig att ”förlora” under ett år och sätt in det i budgeten. Glöm inte att även lägga undan pengar till t.ex. resor och andra nöjen som man kanske inte tänker på när det kommer till vardagliga kostnader. Du vill inte offra stora delar av din life bankroll på att bara spela. Du måste även kunna avvara pengar för andra nöjen här i livet. Annars finns risken att din hobby blir ganska ensidigt. På samma sätt kan du t.ex. sätta av pengar till räkningar och avbetalningar varje månad. Om du använder dig av kort och internetbank när du betalar för dig, så underlättar det för dig ganska mycket när du ska beräkna hur mycket som det går åt.

Se över budgeten
Om pengarna inte räcker till när månaden är slut eller om du vill börja spara till något speciellt så kan det vara dags att se över din budget lite extra noga. Kan du avvara mer pengar, eller kanske är det dags att skaffa ett extra jobb?

Fasta och rörliga kostnader i din privatekonomi
För att du skall kunna analysera om din budget är realistisk är det viktigt att du skiljer på fasta och rörliga kostnader.

Ex på fasta kostnader: Hyra, lån, medlemsavgifter, telefon, försäkring, dagisavgift, bilskatt osv.

Ex på rörliga kostnader: Mat, kläder, bensin, nöjen, tvättmedel, hårklippning osv. Detta kan vara lite klurigare än att beräkna fasta kostnader, men med lite motivation och en kassabok så går det.

1-2-3 enkla steg för bättre privatekonomi
Vid första ögonkastet kan det vara lite skrämmande att ta på sig ett sådant stort projekt för dig som att fixa en årsbudget. Men med några enkla steg så kan du fixa det.

1. Först och främst så skriv upp dina fasta utgifter månadsvis ett år framåt. Enklast blir det om du utgår från förra årets räkningar. Summera ihop utgifterna månad för månad.

2. En buffert för dina fasta utgifter kommer att lugna fjärilarna i magen för om du kommer att kunna betala dina räkningar varje månad. Sätt därför av en tolftedel av årets fasta utgifter varje månad på ett separat konto. Om du gör detta, så kommer du ha en extra marginal för dina räkningar och observera att du endast använder pengarna till att betala just avgifter.

3. Räkna sedan ihop vad du har över i rörliga avgifter. Märker du att du har pengar över kan det vara läge att börja placera i olika investerings alternativ. Man vet aldrig när dessa pengar kan behövas.

Se upp för småutgifter
Det är dom små utgifterna som ofta leder till dom stora problemen. Se till att inte spela för mer än vad du har budgeterat för månaden/året. Ha koll på hur mycket pengar du lägger ut på t.ex. middag och fika ute. Hur mycket som går åt till tobak eller andra ”onödiga” utgifter. Har du koll på detta kommer det att hjälpa din privatekonomi avsevärt.

Vi tror att den här artikeln om att planera din privatekonomi kan hjälpa dig en bit på vägen. Läs gärna våra andra relaterade artiklar om privatekonomi. Kom ihåg att hantera dina pengar förnuftigt på och utanför spelborden.

Relaterade artiklar:
[list]3,20[/list]

Helgen innan löning

Har du svårt att få ihop pengar helgen innan löning? Ja då har du nog inte haft så bra bankroll management på sistone. Vi förstår dock att Jul och nyår kan ha varit påfrestande. Tur då att Swedbanks chef för Institutet för privatekonomi ,Yla Yngveson, ger några tips på DN om hur du kan klara dig.

– Rota ur kyl och skafferi. Utnyttja allt du kan hitta i kyl, frys och skafferi.
– Gör egna soppor och baka eget bröd.
– Ställ bilen hemma alternativt börja samåka
– Ta inga SMS lån, man ska inte behöva göra det för löpande konsumtion
– Vintermaterial är efterfrågat och man kan sälja skidor, skridskor m.m. online
– Mobiltelefon och vitvaror är även högt efterfrågat. Sälj!

Sparkapital och kontroll över ekonomin är ytterst viktigt säger Yla Yngvesson till DN och vi på Bankroll.se kan inte annat än hålla med. Håll koll på din life bankroll. Precis som du ska spara 10% av din lön varje månad, så bör du lägga undan 10% av dina eventuella vinster från spel. Även om om du håller på att bygga din spelrulle.

Hela inlägget kan ni läsa här.

Relaterade artiklar:
[list]3,20[/list]