Terrakotta armén

Jag har alltid varit fascinerad av historia och hur man levde förut. Antagligen har min bild av hur folk levde förr i tiden varit en aning romantiserad, men det gör det inte desto mindre spännande nu när man är och besöker Östasiatiska Museet i Stockholm för att beskåda delar ur Terrakotta Armén. Kejsar Qin Shi Huandi som finansierade sten statyerna med sin bankroll lät uppföra armén på över 8000 soldater lite mer än 200f.kr.

När man har råd att slaska iväg sin bankroll så kan man väll göra det ordentligt. Särskilt om man vill ha en bra image i livet efter detta tänkte nog Kejsar Qin. För det tog honom 39 år att färdigställa det hela och 700,000 arbetare och hantverkare fick grinda dagarna i ända.

Det är inte lite så man avundas vilken sten mentalitet som soldaterna måste ha haft när dom förde krig på stora delar av nuvarande Kina. Tack vare dom så kunde man börja med att ena det stora landet i öst som nu ser ut att växa till en super nation. Tänka att vara lite stark mental när man spelar poker och åker och lite bad beats. Då skulle man bara rynka lite på näsan och vid första bästa tillfälle krossa sin motståndare. Ja, i alla fall så inbillar jag mig att mentaliteten hos en terrakotta soldat skulle vara.

Fler krönikor:
[list]4, 25[/list]