Category Archives: Bankroll Management

Vi lär dig allt du behöver veta om Bankroll Management. Artiklar, reportage och intervjuer relaterat till Bankroll Management finns här.

Vinna på poker med små insatser

Även små insatser i poker kan göra dig till en stor vinnare. Att spela poker är inte bara förknippat med tusentals kronor i potten. För även dom små, även kallad micro, borden kan göra dig till en stor vinnare. Det gäller bara att inte gå ifrån sin bankroll management strategi.

[featured]PokerStrategy, gratis bankroll, Få $50 gratis att spela för hos Poker Strategy. Svara rätt på ett antal pokerfrågor och börja använda dig av en sund bankroll management strategi. Använd den gröna knappen här bredvid för att ta dig till Poker Strategy och regga konto.[/featured]

Visst skulle det vara härligt att kunna vinna dom riktigt stora pengarna, när man spelar poker. Men poker är ett spel som spelas bäst i det långa loppet. Och där kan även dom små insatserna och spel på micro nivåer skapa stora vinster. Det gäller bara att hålla ut i längden.

Flera bord och svaga motståndare
Hemligheten med att vinna stort även på små bord. Är att vara nogrann med table selection. Alltså spela på bord där motståndarna är svag. Eller rent ut sagt dåliga. Håller du dig till ett ABC spel där du spelar dina bra kort och lägger dina dåliga kort. Så kan du faktiskt vinna ett par slantar redan där. Väljer du sedan att spela flera sådana bord när du är igång. Så kommer du snart ha byggt upp en sund och stabil bankroll.

Det är onödigt att ta för stora risker när du väl är igång med att spela poker med en lite eller nästan obefintlig bankroll. Du kanske tycker det är tråkigt till och med. Men här gäller det att ha ögonen på det långa loppet.

Volym är formeln till pengarna
Antalet händer för en vinnande spelare korrelerar med vinsten. Säg att du vinner kanske 50kr i timman. Spelar du kanske 50 timmar under en månad. Är det ändå 2500 kr på en månads spel. Det är faktiskt mer än vad många hobby- och fritidspelare får ihop på dom högre borden. Dom kanske till och med går minus pågrund av att dom väljer att möta tuffare motstånd högre upp.

2500 kr extra i månaden skattefritt är nog inte många som skulle tacka nej för ändå.

Att hitta sina egna begränsningar och veta var värdet finns på pokerborden är A och O för en framgångsrik pokerspelare. Det gäller oavsett om du spelar på dom högsta high stakes borden eller på micro borden.

Gratis Bankroll
Har du ingen bankroll just nu. Kan vi rekommendera Poker Strategy. Som delar ut $50 gratis till spelare som kan svara rätt på några pokerfrågor. Bli medlem på Poker Strategy gratis, kolla in deras utbildningsmaterial och svara sedan rätt på deras frågor. Sedan kan du börja spela gratis poker utan insättning. Där kan du sedan använda dig av en sund bankroll strategy och bygga upp din poker kapital.

Lycka till!

Senaste från Bankroll
[list]5[/list]

Gratis pengar i poker

För den som vill ge sig på poker på nätet, så finns det antagligen inte ett bättre sätt att starta sin pokerkarriär med gratis poker pengar. En så kallad free bankroll gör att den nya spelaren har chans att utan någon risk får lära sig att på riktigt spela med riktiga pengar.

[featured]pokerstrategy, gratis pengar i poker, Ta chansen att erhålla gratis poker pengar och gratis pokerutbildning hos världens största pokerstrategi sajt. Svensk hemsida och forum.[/featured]

Vägen till att bli en framgångsrik pokerspelare stavas erfarenhet
Chanserna för att en ny spelare sätter sig ner vid ett pokerbord och börjar vinna storkovan på direkten är minimala. Näst inpå omöjligt om vi pratar om det långa loppet. Säkerligen kan en ny spelare i poker med lite tur, vinna över den bästa spelaren. Men om han eller hon vill se sig som ett duktig spelare som gång efter gång går vinnande ur en pokersession, så kräv i grunden erfarenhet. Då snackar vi inte om playmoney. Inte heller hjälper det att läsa all världens pokerlitteratur. Spelaren måste hands-on spela händerna själva, för att förstå dynamiken och förstå sina motspelare. Detta borde åtminstone gälla majoriteten av nya pokerspelare där ute.

Gratis pengar i poker ger en smakstart
Trodde du att man behövde riskera stora pengar själv, för att betala för den erfarenheten? Ja, då trodde du fel min vän. Till skillnad från många sporter, så krävs är ingen utrustning eller en stadig grund kondition för att bli en duktig spelare i denna sport. Du kan på sajter som PokerStrategy få en free bankroll och en gratis pokerutbildning. Nästan allt du behöver för att utvecklas till en duktig pokerspelare, utan att riskera några egna pengar. Det finns en hel del framgångs sagor hos PokerStrategy, som är en av dom störta pokerträningssajterna där ute. Här hittar man gratis poker coaching, gratis träningsvideos och framförallt en free bankroll.

Tålamod för att optimera gratis poker pengar
Att kasta sig huvudstupa in bland pokerborden är ett stort misstag som oftast begå av fiskar. Det vill säga förlorande spelare. Det krävs förutom erfarenhet en hel del tålamod. Poker är ett spel där det krävs av spelaren att applicera kunskap och tajming. Det finns inte mycket rum för misstag, speciellt i spel som i Texas No Limit Holdem. Där en hand kan betyda vinst eller förlust under en pokersession. Därför rekommenderas det att t.ex. när man startar ett nytt konto på PokerStrategy för att få tag i gratis pengar i poker, att man först går igenom dom olika träningsvideos som finns att tillgå och sen svarar rätt på ett poker quizz. Klarar man det, så är gratis pengarna till pokern, en klonk ifrån.


Senaste från Bankroll:
[list]5[/list]

Sofia Lövgren om Bankroll Mangement som pokerproffs

Pokerproffset och tillika sponsrad spelare för online pokerrummet PKR, skriver i sitt senaste blogginlägg på Superbloggen om vad som krävs för att bli pokerproffs. Hon ger tips och råd för den som går i tankarna att fullfjädrat vilja leva på poker. Grunden till att helt leva på poker är bankroll management. Vi på Bankroll kan inte annat än att hålla med.

Sofia Lövgren ger fem praktiska råd för vad som hon anser behövas för ett stabilt leverne som pokerproffs.

Cliffnotes
1. Säg inte upp dig från något jobb innan du tjänar så mycket på poker så det inte lönar sig med vanligt arbete
2. Spela cash game för brödfödan
3. Spela på rätt nivåer
4. Gör en utmanande men realistisk plan
5. Ha tålamod och var uthållig

Jobb eller poker vad är din inkomst per timma?
På första punkten anser Sofia Lövgren att man inte ska ge upp ett vanligt jobb idag, om man inte tjänar mer på pokern än vad man gör på sitt nuvarande jobb. Särskilt när man har fast kostnader, då det tillkommer utgifter för t.ex. hyra, mat, telefon etc. Tjänar man mer på poker än vad man gör när man jobbar utslaget på timmar så kan man först då snegla på att leva på poker. Hoppa dock inte huvudstupa ner för att leva som pokerproffs. Först bör man ha spelat hundratusentals händer, för att få en mer exakt winrate. Variansen kan vara lurig och bara för att man råkar ha en hög winrate dom 50k första händerna, så betyder inte det att du är redo för att ge dig på livet som pokerproffs. Tills du börjar tjäna tillräckligt bra, tycer Sofia Lövgren att man ska se poker som en rolig extra hobby och spendera pengarna man vinner på något roligt. I alla fall en del av bankrollen förmodar vi.

Mindre varians i cash game
För att få in en stabil inkomst från poker bör man hålla sig till cashgame, anser Sofia Lövgren. Det är dom duktiga cashgame spelarna som drar in pengar. Visserligen finns det ett fåtal turneringsspelare på highstakes som drar in stora summor pengar på att spela turneringar, men det är i cashgame där pengar finns att hämta. I alla fall om vi ska se till mer stabila inkomster. Samlar man data och analyserar sitt spel så kan du snart se vilka nivåer och speltyper som passar dig. En vinnande spelare på nl200 tjänar tillräckligt med pengar för att leva gott, skriver Sofia Lövgren i Superbloggen.

Hitta rätt nivå för ditt pokerspel
Alright, här ger Sofia Lövgren sina egna råd, för vad hon tycker är lagom bankroll för varje nivå när man spelar cashgame i poker med 6-10 man vid bordet. Spelar man Omaha eller shorthanded så behöver man en större rulle för att hantera variansen, anser hon. Bankroll förslagen är också baserade på ett mer TAG spel. En lösare spel kräver större bankroll. Det här kan hjälpa en att förstå vad man måste ha i sin bankroll för varje nivå innan man gör ett uttag eller går upp i nivå.

NL 100 >$2.000
NL 200 >$4.000
NL 400 >$10.000
NL 1000 >$30.000
NL 2000 >$70.000

Planera realistiskt
Den fjärde punkten för att lyckas ta steget till att bli pokerproffs är att göra en plan för sitt pokerspel. Bland annat bör man ha en slags buffert som motsvarar tre månaders, gärna sex månaders levnadsomkostnader. Man bör sätta upp en personligt mål om hur sin bankroll ska se ut om 12 månader. Hur mycket räknar du med att vinna varje månad? Följ upp dina resultat och agera därefter. Slutligen om du behöver sätta in pengar och pokerspelandet börjar ge dig ekonomiska problem, så är det kanske dags att börja avsluta din pokerkarriär.

Tålamod och uthållighet i poker
Sista punkten som Sofia Lövgren ger tips om är att hålla sig till sin plan. Hon anser det är många människor som älskar att göra upp planer som dom aldrig följer. Utan dom börjar om på nytt varje månad . Går det dåligt, ta en break, börja sen spela nån nivå under den du är van vid för att vinna självförtroende igen. Tänk på din bankroll management. Det är inte squeezeplays och 4-bets som gör dig till ett pokerproffs helt enkelt.

Vill du läsa inlägget av Sofia ”Wellbet” Lövgren så finns den här (hela inlägget).

Inlägg från Bankroll

[list]5[/list]

Vanliga Poker Bankroll fel

Du kanske har kommit igång med din poker och känner att du lärt dig reglerna och grunderna för att eventuellt göra en framtida profit. Men än kanske du har lång väg att gå för att få in en stabil extra inkomst. Vi har tagit fram några av dom mest förekommande fel som nya spelare gör när det kommer till bankroll management.

Dålig table selection
Här är ett misstag som nya spelare ofta inte tar hänsyn till när dom ska välja ett pokerbord online. Nya pokerspelare vill bara sitta ner och få action, utan en tanke på vilka motståndarna är eller var dom går för. Table selection som det heter i poker jargong är en viktig strategi för att du som ny pokerspelare ska kunna optimera dina vinster. Du vill sitta på ett pokerbord med minst ett par fiskar för att få maximalt värde med dina bra kort. Samtidigt vill du inte sitta på ett bord med flertalet duktiga spelare. Anledningen till detta är att om du t.ex är den top femte bästa spelaren i världen, så slår du ju 99.999% av andra pokerspelare som du möter vid pokerborden. Men om du skulle råka sitta på ett shorthanded bord med top 1-4 spelarna i värden, så är chansen att du vinner marginellt.

Att syna för mycket
Här är ett ämne vi tog upp i artikeln Läckor i din poker bankroll – syna för mycket. Det handlar om att man ibland eller kanske till och med ofta, gör misstaget att bara syna när man istället borde satsa eller kanske folda. Det är här ett typiskt kardinal fel som många nya spelare gör. Anledningen till att dom gör det kan variera. Antingen så är dom rädda att spela för stora potter och förlora för mycket pengar, eller så är dom bara nyfikna på om dom kan träffa sina 2 outare. Hursomhelst är det något vi kan rekommendera dig att inte göra. Inte om du inte har något plan för hur du ibland kan förvilla bort dina motståndare med en eventuell bluff. Den aggressiva spelstilen är den mest lönsamma av dom främsta pokerproffsen.

Tilta för mycket
Frustration och känslomässiga utspel lämpar sig inte i många fall i vanliga livet, ännu mindre lämpar den sig för att göra det vid pokerborden. Precis som i verkliga livet så går inte alltid allting som vi planerat. Då hade vi nog alla varit miljonärer och festat loss på den Franska Rivieran eller liknande. Tilt gör att vi åsidosätter vår logik med känslor som gör våra drag ologiska för motspelarna med framförallt för dig själv. Det kanske känns bra att försöka snabbt revanchera sig mot fisken som nyss drog ut dig med att ställa flopp med 8.a hög, men det kommer bara leda till din bankrolls fördärv. När du hamnar på tilt som kan yttra sig i många former, så se till att istället stänga ner borden och varva ner. Fiskar finns det gott om även i dagens online spel.

Spela för höga stakes

Ingen blir highstakes spelare på en dag. Inte ens dom bästa i världen ska tro att dom kan börja om från noll i bankroll och sedan nästan omedelbart kunna sätta sig på nosebleed nivår för att tjäna sig en rejäl hacka. För att bli en duktig spelare krävs även god bankroll management. Pengar finns det gott om, men om du själv inte har några pengar att satsa, blir det svårt för dig att vinna pengarna som finns i pokervärlden. Se alltid till att du spelar på stakes som passar din bankroll. Gå inte upp i nivå om du eller din bankroll inte är redo för det. Bankroll mangement är nyckeln till att du ska bli en framgångsrik pokerspelare.

Senaste från Bankroll
[list]5[/list]


Gratis poker utan insättning

Det här kommer vara en kort guide om hur du kan spela gratis poker utan insättning och faller inom vår kategori free poker bankroll. Denna guide passar alltså dig som ännu inte gjort din första insättning online och vill pröva på hur det är att spela poker med riktiga pengar. Du har med andra ord inget att förlora men allt att vinna.

5 orsaker till varför man borde testa gratis poker utan insättning:
– Du riskerar inte dina egna pengar.
– Du kan vinna riktiga pengar.
– Det är faktiskt skillnad på att spela play money mot att spela med riktiga pengar
– Du får mer erfarenhet av cash game spel.
– Det är kul.

Gratis är gott
Alla måste vi börja nånstans och precis som i så många situationer här i livet, så lär vi oss av våra misstag. Hur mycket vi än har förberett oss kommer det stunder då ett misslyckandet lär oss mer än vad åtta böcker hade gjort oss. Det är därför learning-by-doing funkar så bra i poker sammanhang. Det vi är ute efter i den här guiden om ”Gratis poker utan insättning”, är att maximera ditt lärande och chans att vinna pengar på poker

Börja spela gratis poker utan insättning
Det finns faktiskt ett antal poker affiliate sidor där ute som kan ge dig chansen att spela gratis poker utan insättning. Den sida som vi kan rekommendera är pokerstrategy.com, som ger dig $50 på några av de största pokerrummen online. Allt du behöver göra är att svara på några frågor i relation i poker och identifiera dig korrekt. Snart kommer du kunna spela gratis poker utan att gjort en enda insättning.

Hur du kan bygga din bankroll med små medel
Vi har tidigare här på Bankroll.se skrivit om Chris ”Jesus” Ferguson och Veerner som med ytterst små medel byggt upp sin poker bankroll i tiotusentals kronors klassen med hjälp av ABC poker och korrekt bankroll management. Bägge herrarna är överens om att många nya och lovande spelare står och faller med sin bankroll och att det är där dom främsta misstagen görs. Så är du riktig seriös med din pokerspelande så ska du prenumerera på bankroll.se nyhetsbrev för att hänga med i våra artiklar om privatekonomi, bankroll management och annat matnyttigt för ditt pokerspelande.

Andra artiklar från Bankroll:
[list]5, 4[/list]

En mental teknik för att uppfylla sin mål

Du har bestämt dig att spela poker med strikt bankroll management, du har bestämt dig för att ägna minst 1 timma åt pokerstudier, du har bestämt dig för att spara mer för att förbättra din privatekonomi. Men efter ett tag så märker du att dina mål är som försvunna i vinden och du återgår till dina vanliga ”lazy ass” rutiner. Finns det något som kan hjälpa dig att hålla dina mål?

Enligt en studie som har gjorts av en viss Gabriele Oettingen och sina kollegor i New York så har det visat sig att ett kontrast tänkande är mest effektiv för att hålla sig till sina mål. Med kontrast tänkande menar man att vi tänker oss en positiv vision där vi har läst vårt problem och uppnått våra mål, kontra med vad som händer om vi inte gör det. Med det tänkandet så ska vi även tänka oss hur det hela ter sig i verkligheten. Vad är det bästa som kan hända oss och det sämsta; och kan vi verkligen uppnå våra mål?

Studien visade att det  tänkandet var det som gav bäst effekt på dom 136 personer som deltog i testet. Försökts personerna delades upp i tre kategorier

 • Positivt tänkande
 • Negativt tänkande
 • Kontrast tänkande

Det var just kontrast tänkandet som gav bäst effekt. Men hade försökspersonerna för låga förväntningar på att klara målen så var det mindre troligt att personen ifråga klarade av det. Dom gjorde mindre planer och tog mindre ansvar. Men kombinerade man detta med en ”reality check”, så var chanserna för framgång större.

Leva i verkligheten
Att ha verklighets koll kan ju låta enklare än vad faktiskt är. Det har visat sig att det egentligen kan vara vissa svårigheter med detta. Främst för att vi egentligen inte gilla att blanda tankar som vi tycker är positiva med negativa tankar. Vi gör vårt främsta för att bara se det positiva. Plötsligt inser vi vad vi måste göra, att det ligger mycket jobb bakom det och verkligheten kan helt plötsligt te sig deprimerande. Eller ännu värre att vi kanske inte alls kan uppnå våra nöt mål.

Om vi inte lyckas med kontrast tänkandet så är tekniken rätt värdelös enligt studien. Vi människor drar oss till att fatta beslut och stannar hellre i fantasilandet där chansen att misslyckas är noll. Genom att framgångsrikt använda av oss av tekniken så tvingar vi oss att fråga om det verkligen är värt att nå mål. Fokusen och energin bli starkare. Ett vagt mål betyder oftast att man inte är ”all-in”, du beslutar dig för att inte riktigt lägga energin på saken. Men då är frågan om du verkligen vill ha det. Tiden vi lägger på våra mål kan inte läggas på andra mål, så vad vill vi ha egentligen?

Så fråga dig själv. Vad vill du verkligen uppnå? Är det värt det? Kan du verkligen göra det? När du vet det, då har du kommit en bit på vägen.

Senaste artiklarna från Bankroll
[list]5, 4[/list]

Spela flera bord i poker och dryga ut din bankroll

När du spelar poker online så kommer du märka att du tilldelas fler händer varje timma än vad du gör när du spelar poker live. Till en början kan det kännas ovant, men med tiden kommer du att vänja dig och när du märker att du kan hantera dina motståndare och börja vinna, så är det dags att börja att fundera på att öppna upp fler bord.

Det är mer regel än undantag att många av dom professionella online pokerspelarna idag spelar minst fyra till fem pokerbord samtidigt. En del spelare kan spela upp till tjugo bord eller fler, men det är ingenting vi kan rekommendera dig som precis börjat spela online poker dock. Du kan spela flera bord i cash games, pokerturneringar och sit-n-go´s online.

Ett annat ord som man använder i poker jargong när det kommer till att spela flera bord, är Multi-tabling.

När du väl ha gjort din första insättning i poker och börja sätta dig ner för att spela, så kommer du snart märka att det går snabbt mellan händerna. Ännu snabbare kommer det att gå när du spelar flera bord och vi rekommenderar dig som ny spelare att börja med att spela ett till två bord för att få en känsla för spelet. Oavsett det online pokerrum du använder dig av, så kommer du ha möjligheten att spela på valfritt antal spel. Det finns några undantag som Svenska Spel som exempel, där du max kan spela fem stycken cashgame bord, med oändligt med pokerturneringar. Betänketiden på Svenska Spel poker är dock kortare än på dom flesta andra sajter.

Ett par fördelar för din bankroll management strategi:

 • Du ökar din vinst per timma
 • Du kan välja att bara spela dom bra korten
 • Du upplever mindre varians med din poker bankroll

Du ökar din vinst per timma
Du vill (hoppas vi) självklart öka din vinst per timma i poker. Om du ändå sitter och spelar poker så varför inte helt fokusera på det under några effektiva timmar, än att sitta och surfa runt på nätet, chatta på MSN eller kolla din Facebook profil. Fler bord betyder fler händer och om du är vinnande spelare kommer det betyda mer pengar. Har du tid att göra annat medan du spelar poker har du tid med att spela fler bord.

Du kan välja att bara spela dom bra korten
Nu finns det en ursäkt att bara spela dom bra korten och lägga marginella händer som du knappast gå plus på. Din image vid borden kanske inte blir den allra galnaste, men du kommer ändå få betalt av fisken om du valt dina bord rätt från början. En fisk bryr sig inte om du suttit och foldat merparten av dina händer. Det enda han tänker på är att han vill spela sina 38suited även om du har pocket kungar. Han vill bara se om han träffar. Så utnyttja det och välj fler bord och rätt bord.

Du upplever mindre varians med din poker bankroll
Kanske har du hört uttrycket, ”lägg inte alla äggen i en korg”, eller att det gäller att diversifiera portföljen när det kommer till aktieinvesteringar. Precis det här är vad vi är ute efter i poker och inte bara när det gäller din privatekonomi. Du kanske springer dåligt på något bord, men å andra sidan kanske du springer bra på ett annat. Det är variansen som sjunger på sin vers och du kan reducera svängarna med att spela flera bord.

Slutord om att spela flera bord i poker
Förhoppningsvis har vi fått dig att titta lite närmare att spela flera bord när du spelar online poker. Fördelarna är många, men se först till att du har en bra pokerstrategi som grund när du ska spela flera bord. En förlorande spelare som spelar fler bord kommer förlora mer, lika mycket som en vinnande spelare kommer vinna mer om han utökar sina bord.

Senaste artiklarna från Bankroll
[list]5, 4[/list]

Läckor i din poker bankroll – Syna för mycket

Ett vanligt förekommande läcka bland dom flesta pokerspelarna på micronivåer och även högre upp i stakes är tendenser att syna för mycket både före floppen och alla gator ner till rivern. Man skulle säga att det är ett kardinal fel hos en person som vi skulle kunna stämpla som fisk, eller förlorande spelare.

Visst är det korrekt att anta att det går att vinna med alla typer av kort som du plockar upp. Men för att vara vinnande i längden går det inte att syna ner med varje hand för att vara vinnande. Din bankroll kommer mer eller mindre ätas upp av personer som förstår att du synar för mycket för ditt eget bästa och dom kommer utnyttja det genom att:

 1. Satsa hårt när dom tror dom leder över dig
 2. Du inte får någon information vart du står i handen av att bara syna.
 3. Lägga sin hand när du har en nöthand och börjar satsa

Du kanske använder syn knappen för mycket för att du tror du kommer minska din varians och du gillar inte att spela stora potter. Men detta kommer bara leda till din bankrolls fördärv om du nu inte på något sätt försöker lura motståndaren att försöka bluffa bort dig, eller om du har en extrem stark hand och motståndaren tror du är svag. Men majoriteten av vinnande spelare i t.ex. No Limit Texas Holdem är aggressiva spelare. Dom satsar när dom har nöthanden, dom satsar när dom drar till en stark hand och dom kan även satsa när dom inte har någonting alls. Självklart kan även denna typ av spel leda till stora förluster till deras bankroll, men det går att balansera sitt spel och det är då man kan bli en solid vinnande pokerspelare.

Fastna inte för en favorithand
Du kanske kommer ihåg den gången du spelade 59soch vann en stor pott. Eller den gången du var all-in pre då du synade med 10,6off och vann över AA. Sådana här händer som enligt statistiken inte är vinnande händer i längden fastnar många pokerspelare för. Du kanske till och med då och då vinner med händerna ifråga, men i längden så kommer dessa kort vara mer destruktiv än produktiv för din poker bankroll. Fråga dig själv om du ha en favorithand att spela och om det verkligen är så lönsamt att spela den handen.

Spela mindre händer och satsa mer
För att motverka att du ska skada din bankroll så försök istället att spela händer som enligt statistik är lönsamma för dig. Dvs, premium hands, pockets och vissa suited connectors. När du sedan spelar händerna ska du försöka att spela dom aggressivt pre-flopp och eventuellt senare gator. Försök att få en känsla av vad som fungerar för dig. När du sedan ser och märker att du kan spela händerna korrekt och att du börjar dra in mer pengar till din bankroll kan du sedan börja expandera din range, det vill säga spela mer annorlunda händer för att tjäna pengar på dom. Men börja med grunden och arbeta dig sedan ner i ranking av händer.

Pre-flopp händer
Nedan följer en tabell över vad David Sklansky och Mason Malmuth har tagit fram över pokerhänders styrka före flopp. Starthänderna kategoriseras med nummer, ju lägre nummer desto starkare hand. För en ny spelare som till exempel spelar fullring (10 manna) bord, så rekommenderar vi att ni börjar med dom översta och jobbar er nedåt. För en ny spelare som vill spela shorthanded (5-6 manna), så kan man ytterligare spela några nivåer från starten.

Senaste artiklarna från Bankroll.se
[list]5, 4[/list]

Chris Ferguson $0-$10,000 Bankroll utmaning

En av grundarna till Full Tilt Poker Chris ”Jesus” Ferguson bevisade för omvärlden 2007 att det går att förvandla $0 till $10,000 genom att spela bra poker och med rätt bankroll management. Han började med att spela freerolls och byggde sin poker bankroll från vinsterna från gratis turneringarna till att omvandla dom till $10,000. Nyckeln till hans framgång var bankroll management.

Det var ingen dans på rosor i starten för Ferguson. För det tog honom hela sju månader innan hans bankroll stabiliserade sig ovan $100, då han lyckades vinna en $1 turnering med 683 spelare. Det gav honom $104 i vinst som han kunde lägga till sin bankroll. Efter det tog det ytterligare åtta månader innan han nådde sina $10,000. Men med det sagt, så dedikerade inte Ferguson all sin tid till projektet då han spelar poker professionellt plus att han även marknadsför sin sajt, Full Tilt Poker, som han representerar.

Innan Chris Ferguson påbörjade sin utmaning satte han upp tre mål för sin bankroll management:

 • Han fick inte köpa in sig i ett cashgame eller sit-ngo för mer än 5% av sin totala bankroll. Det enda undantaget var på dom lägsta nivåerna, där han tillät sig själv att köpa in sig för $2,50 eller mindre.
 • Han köpte inte in sig i MTT (Multi-Table Tournaments) för mer än 2% av hans totala bankroll: Enda undantaget var $1 turneringarna.
 • Om han någon gång satt och spela No-limit eller Pot-limit cashgame session och pengarna vid ett bord motsvarade 10% av hans totala bankroll, så var han tvungen att lämna spelet när mörkarna nådde honom.

I en intervju som han gjorde 2010 avslöjar han att det inte var hans första utmaning. En gång tidigare hade han lyckats omvandla $1 till $20,000 som tog ungefär 6 månader. Det är inte pengarna som motiverar, säger han i intervjun. Det är själva utmaningen.

Chris Ferguson

Chris Ferguson

$10,000 till $100,000
Efter sin framgångsrika utmaning med att förvandla $0 till $10,000 antog han en ny utmaningen året därpå. Nu skulle han ta sina $10,000 och få dom att växa till $100,000. Sagt och gjort så följde han sina bankroll management regler och satte igång sin utmaning. I Augusti 2010 uppnådde han sitt mål och han hade nu $130,000! Inte illa för en kille som började sent året 2006 med en bankroll på $0.

Lite om Chris Ferguson
Jesus, som Chris Ferguson kallas i pokervärlden föddes i Los Angeles 11.e April 1963. Namnet Jesus kan vi nog gissa på att han fick för att han liknar den Bibliska versionen en aning. Hans båda föräldrar är matematiker och hans far undervisar i spelteori och sannolikhetslära vid UCLA. Chris Ferguson själv har en examen i datavetenskap från samma universitet. Så tidigt som 1994 började Chris spela poker på internet via IRC kanaler, där insåg han tidigt att han hade en stor edge med sina kunskaper i spelteori.

Totalt har Chris Ferguson spelat ihop över $8,2 miljoner i enbart turneringar och har 5 WSOP bracelets, däribland ett Main Event bracelet från år 2000.

Senaste artiklarna från Bankroll.se

[list]5, 4[/list]

Veerner bygger bankroll på microstakes

För den som börjat spela poker och försöker bygga sin bankroll, så finns det en uppsjö av material online. Men det kan ibland vara svårt att guldklimparna där ute som verkligen kan ge dig en fundamental grund för rätt pokerstrategi och bankroll management. En tråd som smått har blivit legendarisk för spelare som försöker bygga sin bankroll online är Veerners tråd på twoplustwo pokerforum. En solid pokerspelare på pokerns midstakes nivåer som tog en stor del av sitt år 2010 till att visa hur man genom en solitt pokerspel och tänkande kan bygga sig en bankroll från microstakes från endast $100.

Hela tråden finns att läsa här: Moving Up Through uNl in 2010

Det tog Veerner ca 113k händer att bygga sin bankroll från $100 till $2,774 på Full Tilt Poker, vilket även inkluderar rakeback. Något som bevisar att det är möjligt att med små medel uppnå en stadig extra inkomst med grundläggande pokerstrategi. Även om 113k händer betyder att du måste lägga ner en hel del tid bevisar det att det faktiskt inte är så svårt om du har viljan att följa dom grunder som Veerner lägger fram. Antagligen skulle Veerner kunnat göra det här under en kortare tid, men han ville minimera riskerna att gula sin bankroll genom en sund bankroll management. Men hans mål var att utveckla material för microstakes samtidigt som han byggde sin bankroll.

Ditt ego vs din bankroll
En röd tråd i Veerners poster är att när du bygger din bankroll så spelar du just för att bygga din bankroll. Du är inte ute på pokerborden för att spela ut andra spelare för att du ska bevisa att du är störst, bäst och grymmast, du är ute för att vinna pengar. Punkt. Frångår du från den här grundläggande strategin, så kommer det antagligen ta längre tid för dig att se fyra eller femsiffriga resultat siffror i din poker bankroll.

Känner du igen dig?

”Ditt ego vill spela mot bra spelare. Din bankroll vill att du ska spela mot dåliga. Men det är inte lika mycket nöje att slå dom dåliga som att slå dom bra. Du förväntas att göra pengar från dom dåliga spelarna – att du har rättigheterna till deras pengar, men du känner att du har förtjänat pengarna från dom bra spelarna. Du känner att du har spelat ut och överlistat dom bra spelarna, medans dom dåliga spelarna kommer helt enkelt ge dig pengar om du sitter vid bordet tillräckligt länge.” – Veerner på twoplustwo

Att hantera downswings enligt Veerner
En av Veerners styrkor enligt han själv är att han kan göra bra fold i korrekta lägen. En stor läcka för många microstakes spelare är deras oförmåga att lägga vad dom anser är en bra hand. Men ibland har man helt enkelt dåliga dagar och här ger Veerner lite tips.

  1. Så fort du känner att det inte är din kväll, sluta spela. Bara sluta där och då. Även om det bara är för några minuter, sitt ut. Vänta inte på mörkarna, bara lämna bordet. 

  2. Hitta nånting för att minimera variansen. Ja, det kommer betyda att du kommer att vinna mindre, men det betyder även att du kommer förlora mindre. Om du känner att du är i en downswing, så är det en vinst att bara sluta spela för ett tag.

  3. Fortsätter du att förlora , sluta spela helt. Dags för att gå tillbaka och analysera din bankroll. Är du fortfarande bekväm med din bankroll för nivån, så spela igen nästa dag. Men inte förrän du ordentligt har gått igenom VARJE hand och ärligt analyserat om du kunnat förlora mindre eller vunnit mer i stora potter.

Storlek på bankroll
Att spela med för lite bankroll kan psykologiskt påverka ditt spel. Detta gällde även Veeerner, även fast han är van att spela högre upp. Men vad är lite och vad är en stor bankroll? Så här tänkte Veerner.

=> 20 inköp = lite för lite
=> 30 inköp = någorlunda bra
= > 40 inköp = nu är det helt ok och man behöver inte oroa sig.

Men kom ihåg att detta gällde för Veerner som har en solid winrate. Känner du att du kanske inte är lika bra, så kanske du behöver se om din bankroll krav lite innan du börjar spela. Veerner rekommenderar även att man lägger undan några inköp då och då för att kunna ta skott lite högre upp när du känner att det är dags att gå vidare i nivå.

Att gå upp i nivå
Veerner lägger även stor betoning att man ska försöka ta skott på nästa nivå så snart det är möjligt. Gör ett spel av det hela och se om du klarar av att spela 5,000 händer på nivån ovan. Även om du går break even så är det bra för dig. För du kommer se ett par bra resultat av det hela.

 1. Du kommer inse att nästa nivå inte är så läskig som du trodde att den var.
 2. Du kommer inse att även där finns dåliga spelare.
 3. Du får data på reggsen vilket kommer hjälpa dig nästa gång du kommer tillbaka till nivån. Om du bara spelar 750 händer mot dom, kommer du inte lära dig mycket om dom.
 4. Mer bonus + mer rakeback när du spelar högre upp. Även om det inte är det viktigaste. Pengar är i alla fall pengar.

Läs tråden och läs den igen
Så känner du att du är dedikerad att bli riktig bra i poker och börja på micronivåerna. Så är Veerners tråd ett måste läsa. Vi har bara lyckats sammanställa små delar av tråden och hoppas att det har varit ögon öppnande och gett dig inspiration att fortsätta bli det bästa du kan bli i poker. Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev för andra liknande artiklar från Bankroll.se

Andra artiklarna från Bankroll.se
[list] 5,4[/list]