Så kan din bankroll psykologi skada ditt spel

Att ha koll på sina resultat och sin bankroll är bra för dig när du ville utöva sund bankroll management. Men det finns en gömd psykologisk fälla i det här som olyckligtvis kan skada dig i ditt spel. Det här är något som vi har pratat med ett flertal pokerspelare om här på bankroll.se.

Målet är att alltid spela ditt A-game
Tanken med god bankroll management och att ha en sund bankroll för att kunna spela på dom nivåer som du känner dig bekväm i och som genererar dig mest pengar i korrelation med din skicklighet. Bankrollen ska vara den pelare som du kan hålla dig hårt i när vinden blåser på och variansen gör sig synlig. Då ska du fortfarande kunna spela ditt A-game utan att det påverkar ditt spel på något sätt. T.ex. om du spelar poker och ditt topp set spricker för fjärde gången den kvällen mot en runner-runner färg, då ska du fortfarande kunna spela ditt femte topp set optimalt mot din motståndare.


Vad som kan gå fel

Men någonstans i allt det här bankroll tänkandet kan det gå fel. Det är när en person som försöker ha koll på sin bankroll blir allt för resultat orienterad. Han eller hon börjar följa sina resultat efter varje stor hand eller var femte minut. Kanske klickar upp Holdem Manager eller Pokertracker för att se hur grafen gått upp eller ner osv. Känner du igen dig? Då kanske du också har drabbats av ett för resultatorienterat tänkande i ditt spel.

Det här är alltså ett problem som kan skada ditt spel och din edge mot andra. Du blir helt plötsligt känslomässigt involverad i dina resultat, vilket innebär att du antagligen kommer försämra ditt spel på flera sätt.

Här är några symptomer som kan uppstå när man har för resultat inriktat tänkande:

  • Gambla mer och frångå sina strategier
  • Tilta lättare
  • Slutar spela när det finns bra värde att hämta
T.ex. en spelare som har förlorat ett tag och försöker spela ikapp sina resultat, har en tendens att gambla lite extra och frångå sina uppsatta strategier. Han eller hon kommer även ha en tendens att tilta lite extra när spelaren inte uppnår dom resultat som han eller hon har förväntat sig för dagen. Resultatet blir helt enkelt viktigare än att spela bra och man frångår dom strategier man har satt upp för att vara vinnande i långa loppet bara för att försöka vinnare på kortare sikt. Men det finns naturligtvis en orsak till att du har satt upp dina strategier och det är just för att dom är vinnande.

Fortsätt spela om omständigheterna dikterar det
Det här med att vara vinna kan också bli påverka din strategi och spel när du är för resultat orienterad. Har du någonsin suttit vid t.ex. ett (flera) pokerbord och kort efter kort ger dig nöten och du plockar hem ett flertal inköp som det finns träd i skogen? Nu börjar du helt plötsligt titta på din cashier i klienten och ser att du är riktigt bra upp. Du börjar fundera på att avsluta för att officiellt kunna skriva ner att du har gjort ett bra resultat. Bordet är fullt med fisk som är lättspelade, men du börjar bli mer och mer tveksam om variansen kommer vara särskilt snäll mot dig i fortsättningen på kvällen. Nu kanske du börjar spela mer passivt för att undvika att spela stora potter som kan påverka dina resultat negativt eller så gör sit-out på alla borden och loggar ut från poker klienten… Det här blir ju också fel eftersom du har bra värde på kvällen och enda orsaken till att du loggar ut är för att du vill ”säkra” dina resultat. Det här är också ett misstag som frångår dina strategier då det egentligen finns värde för dig att sitta kvar. Men pågrund av att du tittar för mycket på dina resultat så loggar du ut istället för att sitta kvar och spela, vilket hade varit bäst för din långsiktiga strategi.

Försök alltså inte låta dom kortsiktiga resultaten påverka ditt spel. Du har antagligen redan, om du har god bankroll management, satt upp hur många inköp du är villig att förlora innan du går ner i nivå. Följ dom och låt din spelstrategi göra resten.

Läs gärna våra andra relaterade artiklar om bankroll management här på Bankroll.se och prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för dom senaste bankroll strategierna och tipsen.

Senaste artiklarna från Bankroll


[list]5,4[/list]