Planera din privatekonomi

Din privatekonomi är den viktigaste byggstenen för dig att kunna ägna dig åt spel på ett ansvarsfullt sätt. Utan en sund privatekonomi kommer du förr eller senare få problem att ägna dig åt spel som t.ex. poker, sportsbetting eller casinospel. Först och främst måste du ha koll hur din privatekonomi ser ut innan du kan avgöra om din bankroll och bankroll management för ditt favoritspel är realistisk. Därför anser vi på Bankroll.se att du först planerar och ser över din privatekonomi och hur den ser ut.

Sätt upp en budget
Det finns ett par enkla verktyg du kan använda dig av för att få en bättre översikt över din privatekonomi. En av dom är en årsbudget för dina inkomster, fasta och rörliga utgifter. Skaffa dig en kassabok online eller en vanligt anteckningsblock där du för in dina inkomster och utgifter. Då blir det lättare för dig att se var flödet av pengar går nånstans och du kan få en mer realistisk bild över hur du kan planera din budget. Det kan vara jobbigt för en del att bokföra löpande som ett företag. Men om du t.ex. vill spela poker eller sportsbetting professionellt, så är det ungefär som att driva ett företag och då vill du inte stå utan likvida medel i svåra tider.

Lägga undan pengar
Hur mycket pengar vill du egentligen lägga på spel? Räkna ut max beloppet som kan tänka dig att ”förlora” under ett år och sätt in det i budgeten. Glöm inte att även lägga undan pengar till t.ex. resor och andra nöjen som man kanske inte tänker på när det kommer till vardagliga kostnader. Du vill inte offra stora delar av din life bankroll på att bara spela. Du måste även kunna avvara pengar för andra nöjen här i livet. Annars finns risken att din hobby blir ganska ensidigt. På samma sätt kan du t.ex. sätta av pengar till räkningar och avbetalningar varje månad. Om du använder dig av kort och internetbank när du betalar för dig, så underlättar det för dig ganska mycket när du ska beräkna hur mycket som det går åt.

Se över budgeten
Om pengarna inte räcker till när månaden är slut eller om du vill börja spara till något speciellt så kan det vara dags att se över din budget lite extra noga. Kan du avvara mer pengar, eller kanske är det dags att skaffa ett extra jobb?

Fasta och rörliga kostnader i din privatekonomi
För att du skall kunna analysera om din budget är realistisk är det viktigt att du skiljer på fasta och rörliga kostnader.

Ex på fasta kostnader: Hyra, lån, medlemsavgifter, telefon, försäkring, dagisavgift, bilskatt osv.

Ex på rörliga kostnader: Mat, kläder, bensin, nöjen, tvättmedel, hårklippning osv. Detta kan vara lite klurigare än att beräkna fasta kostnader, men med lite motivation och en kassabok så går det.

1-2-3 enkla steg för bättre privatekonomi
Vid första ögonkastet kan det vara lite skrämmande att ta på sig ett sådant stort projekt för dig som att fixa en årsbudget. Men med några enkla steg så kan du fixa det.

1. Först och främst så skriv upp dina fasta utgifter månadsvis ett år framåt. Enklast blir det om du utgår från förra årets räkningar. Summera ihop utgifterna månad för månad.

2. En buffert för dina fasta utgifter kommer att lugna fjärilarna i magen för om du kommer att kunna betala dina räkningar varje månad. Sätt därför av en tolftedel av årets fasta utgifter varje månad på ett separat konto. Om du gör detta, så kommer du ha en extra marginal för dina räkningar och observera att du endast använder pengarna till att betala just avgifter.

3. Räkna sedan ihop vad du har över i rörliga avgifter. Märker du att du har pengar över kan det vara läge att börja placera i olika investerings alternativ. Man vet aldrig när dessa pengar kan behövas.

Se upp för småutgifter
Det är dom små utgifterna som ofta leder till dom stora problemen. Se till att inte spela för mer än vad du har budgeterat för månaden/året. Ha koll på hur mycket pengar du lägger ut på t.ex. middag och fika ute. Hur mycket som går åt till tobak eller andra ”onödiga” utgifter. Har du koll på detta kommer det att hjälpa din privatekonomi avsevärt.

Vi tror att den här artikeln om att planera din privatekonomi kan hjälpa dig en bit på vägen. Läs gärna våra andra relaterade artiklar om privatekonomi. Kom ihåg att hantera dina pengar förnuftigt på och utanför spelborden.

Relaterade artiklar:
[list]3,20[/list]