En mental teknik för att uppfylla sin mål

Du har bestämt dig att spela poker med strikt bankroll management, du har bestämt dig för att ägna minst 1 timma åt pokerstudier, du har bestämt dig för att spara mer för att förbättra din privatekonomi. Men efter ett tag så märker du att dina mål är som försvunna i vinden och du återgår till dina vanliga ”lazy ass” rutiner. Finns det något som kan hjälpa dig att hålla dina mål?

Enligt en studie som har gjorts av en viss Gabriele Oettingen och sina kollegor i New York så har det visat sig att ett kontrast tänkande är mest effektiv för att hålla sig till sina mål. Med kontrast tänkande menar man att vi tänker oss en positiv vision där vi har läst vårt problem och uppnått våra mål, kontra med vad som händer om vi inte gör det. Med det tänkandet så ska vi även tänka oss hur det hela ter sig i verkligheten. Vad är det bästa som kan hända oss och det sämsta; och kan vi verkligen uppnå våra mål?

Studien visade att det  tänkandet var det som gav bäst effekt på dom 136 personer som deltog i testet. Försökts personerna delades upp i tre kategorier

  • Positivt tänkande
  • Negativt tänkande
  • Kontrast tänkande

Det var just kontrast tänkandet som gav bäst effekt. Men hade försökspersonerna för låga förväntningar på att klara målen så var det mindre troligt att personen ifråga klarade av det. Dom gjorde mindre planer och tog mindre ansvar. Men kombinerade man detta med en ”reality check”, så var chanserna för framgång större.

Leva i verkligheten
Att ha verklighets koll kan ju låta enklare än vad faktiskt är. Det har visat sig att det egentligen kan vara vissa svårigheter med detta. Främst för att vi egentligen inte gilla att blanda tankar som vi tycker är positiva med negativa tankar. Vi gör vårt främsta för att bara se det positiva. Plötsligt inser vi vad vi måste göra, att det ligger mycket jobb bakom det och verkligheten kan helt plötsligt te sig deprimerande. Eller ännu värre att vi kanske inte alls kan uppnå våra nöt mål.

Om vi inte lyckas med kontrast tänkandet så är tekniken rätt värdelös enligt studien. Vi människor drar oss till att fatta beslut och stannar hellre i fantasilandet där chansen att misslyckas är noll. Genom att framgångsrikt använda av oss av tekniken så tvingar vi oss att fråga om det verkligen är värt att nå mål. Fokusen och energin bli starkare. Ett vagt mål betyder oftast att man inte är ”all-in”, du beslutar dig för att inte riktigt lägga energin på saken. Men då är frågan om du verkligen vill ha det. Tiden vi lägger på våra mål kan inte läggas på andra mål, så vad vill vi ha egentligen?

Så fråga dig själv. Vad vill du verkligen uppnå? Är det värt det? Kan du verkligen göra det? När du vet det, då har du kommit en bit på vägen.

Senaste artiklarna från Bankroll
[list]5, 4[/list]